De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Konijnen zijn vriendelijke en intelligente huisdieren, maar hebben zoals alle huisdieren nood aan een optimale verzorging.

Konijnen zijn zeer sociaal en houden van gezelschap van hun soortgenoten. Ze moeten vriendschappelijk met elkaar kunnen omgaan , de beste combinaties zijn een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje of twee gesteriliseerde vrouwtjes. Twee niet gecastreerde rammelaars gaan met elkaar vechten.

 

Waar moet je op letten bij de aankoop van een konijn?

 

  • Het konijn moet een propere neus en ogen hebben
  • Het konijn moet alert, actief en nieuwsgierig zijn.
  • Het mag niet mager zijn.. je mag geen te ver uitstekende beenderen voelen.
  • Zijn anus moet proper zijn (geen diarree)
  • Controleer of er geen parasieten zoals vlooien of mijten aanwezig zijn. Dit doe je door de rugharen open te spreiden.
  • De oren van het konijn moeten vrij zijn van oorsmeer en korsten.
  • De onderste snijtanden moeten achter de bovenste snijtanden staan.
  • Heeft het konijn al een vaccinatie gekregen?

 

Konijnen zijn zeer actief en om zich optimaal te voelen, moeten ze kunnen lopen, rennen, zich uitstrekken, zich verstoppen, spelen, recht kunnen staan op hun achterpoten… Hoewel konijnen zowel binnen als buiten kunnen gehouden worden, heeft het buiten houden van konijnen de voorkeur. Ze houden van het natuurlijk zonlicht en het graven en ravotten in de tuin. In beide gevallen is het belangrijk dat ze een schuilplaats hebben waar ze kunnen rusten en zich veilig voelen.

 

Als bedding kan je hooi of stro gebruiken. Stro wordt minder snel platgedrukt en geeft meer warmte dan hooi. Ook zijn ze belangrijk voor de voeding bij konijnen, ze zijn rijk aan vezels en verzekeren een goede beweging van het darmstelsel!

De bodembedekking moet steeds droog en proper zijn. Reinig het hok regelmatig (2 maal per week), de bevuilde oppervlakken worden best dagelijks verwijderd.

Konijnen zijn ook zeer goede springers. Je maakt daarom best de bovenkant van het hok dicht. Om eventuele ontsnappingen te voorkomen!

Als je kiest om het konijn binnen te houden, voorzie dan genoeg ruimte, een konijn kan vrij rondlopen in huis en kan ook zindelijk gemaakt worden! Zorg er wel voor dat hij niet kan knagen aan de elektrische kabels.

 

De ideale omgevingstemperatuur voor een konijn ligt tussen de 15° en 21°C. Konijnen kunnen niet hijgen of zweten, dus wanneer de temperatuur stijgt boven de 21°C kunnen ze een hitteslag oplopen. Plaats daarom het hok van een konijn niet in direct zonlicht als het konijn erin zit, want dan zou het oververhit raken. Zorg er ook voor dat het hok uit de tocht, wind en regen staat.

 

Een correcte voeding is de basis om uw konijn in goede gezondheid te houden. Gras en hooi spelen hier een essentiële rol, rijk aan vezels en ze zorgen ook voor tandslijtage. Ze moeten op elk moment van de dag beschikbaar zijn. Evenals proper en vers water. Korrels kunnen als aanvulling op het hooi gegeven worden. Ze moeten rijk zijn aan vezels en arm aan proteïnen en vetten. Fruit moet als snoepgoed beschouwd worden en mag enkel in kleine hoeveelheden gegeven worden op bepaalde dagen.

 

Gewichtsproblemen komen vaak voor bij gezelschapskonijnen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn een te rijke voeding, een tekort aan beweging en eventueel sterilisatie.. Het is noodzakelijk om het gewicht van uw konijn en de voeding goed op te volgen, want obesitas kan aanleiding geven tot verschillende ziekten.

 

Vaccineren van het konijn

Er bestaan twee virale aandoeningen die dodelijk zijn voor het konijn! Dus wij raden u ten sterkste aan om uw konijn tegen deze aandoeningen te vaccineren! Eens ze besmet zijn, is er geen behandeling meer mogelijk.

 

Myxomatose wordt overgedragen door stekende insecten (vlooien en muggen) Ook direct contact tussen een ziek konijn en een gezond konijn kan besmetting geven. Alle gezelschapskonijnen kunnen met deze ziekte besmet worden. Zwellingen ter hoogte van de oogleden, oorbasis en geslachtsdelen zijn symptomen waarop u moet letten. De ogen zijn vaak volledig dichtgezwollen en vertonen etterige oogvloei. Eens het dier ziek is, is de verwachte levensduur nog ongeveer 12 dagen..

 

Viraal hemorragisch syndroom (RHD) is een virus dat overgedragen wordt door direct contact tussen konijnen. Maar ook indirect contact via de mens, voeding, voorwerpen kan ook besmetting geven. Soms kunnen insecten ook drager zijn van het virus en dus overbrengen naar een ander konijn.

In enkele gevallen heeft het konijn neusbloedingen of stuipen, maar vaak overlijdt het dier plots.

 

Konijnen hebben een gemiddelde levensverwachting van 8-12 jaar.

 

Zowel de snijtanden als de kiezen groeien levenslang door bij het konijn, het is noodzakelijk een vezelrijk voeder te geven aan uw konijn zodat deze correct afslijten.

Algemene symptomen van tandaandoeningen zijn vermageren, anorexie, maagdarmproblemen, speekselen, trager of asymmetrisch kauwen, verkiezen van zachter voedsel.

Tandaandoeningen kunnen vermeden worden door steeds voldoende hooi en gras te voorzien zodat het konijn een hele dag door kan knabbelen en zo zo’n tanden kan slijten.

Een regelmatig bezoek aan onze praktijk zal gezondheidsproblemen bij uw konijn helpen voorkomen.

Konijnen zijn geslachtsrijp vanaf 3-5 maanden

Wij raden u aan om zowel mannelijke als vrouwelijke konijnen te laten steriliseren, tenzij u wenst te kweken natuurlijk. De reden daarvoor is preventie van baarmoederkanker die bij 80 % van de konijnen voorkomt en wordt zelfs vanaf een leeftijd van 1.5 jaar gezien. Ook steriliseren we ter bescherming van schijndracht en agressie.

Intacte mannetjes hebben meer kans om gedragsproblemen te ontwikkelen, inclusief vechten, bijten en sproeien. Hun urine kan bovendien vrij sterk ruiken. Sterilisatie voorkomt ook territoriaal gedrag waarbij dieren vechten met andere konijnen of agressief worden tegenover mensen.

Het nadeel?! Gesteriliseerde konijnen hebben de neiging om dikker te worden wanneer ze ouder worden.