De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

 

De twee meest voorkomende hamsterachtigen die bij ons als huisdier worden gehouden zijn de Syrische goudhamster en de Chinese dwerghamster, ze worden respectievelijk 14 à 19 cm en 10cm groot met een volwassen gewicht van 120 – 140 gram.

Het zijn solitaire dieren, die soms ten opzichte van elkaar agressief kunnen zijn. Het zijn vriendelijke nieuwsgierige diertjes, ideaal dus als huisdier. De mannetjes zijn tammer en gemakkelijker te hanteren als de vrouwtjes.

Karakteristiek voor de hamsters zijn hun wangzakken, deze worden gebruikt voor transport van voedsel naar de opslagplaatsen.

Hamsters zijn holen- en nachtdieren, dus ze slapen overdag en zijn ‘s nachts actief!

Ze kunnen ook een winterslaap houden.

Hamsters bezitten twee flankklieren (talgklieren) die feromonen afscheiden en dienen om hun territorium af te bakenen.

Handtamme hamsters kan je makkelijk met twee handen van onderen opnemen, zo niet kan je ze bij het ruime vel boven nek en schouders oppakken.

De vrouwtjes zijn geslachtrijp op 4-6 weken , de mannetjes op 5-7 weken.

De dracht duurt 15 – 17 dagen, de nestjes schommelen rond 5 à 8 jongen, die ongeveer 2-3 g wegen. Ze worden gespeend op 3 weken (30 – 40g).

Hamsters zijn omnivoren. Het dieet bestaat uit verschillende granen en zaden ( of kant en klare hamstervoeding, met eiwitgehalte van 16%) aanvullend met groenten, fruit, brood, stukjes vlees, ei, kaas, en eventueel meelwormen. Ze zijn verzot op rozijnen, krenten en noten.

De beste omgevingstemperatuur voor de hamster is ongeveer 20 à 24 °C.

Hamsters zijn knaagdieren, dus check regelmatig de mogelijke schade in hun kooien.

Als bodembedekking gebruik je houtkrullen, stofvrij zaagsel, hooi en houtwol .

Wil je graag nog meer weten over het houden van een hamster, of heeft u nog vragen bel gerust naar onze praktijk en wij zullen uw vragen proberen te beantwoorden.