De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid - Amerika.

De cavia is een groepsdier met een duidelijke hiërarchie onder de beren ( de mannetjes), bij de zeugen ( de vrouwtjes) komt dit verschijnsel veel minder voor.

Het zijn ook vluchtdieren, bij het minste of geringste onraad, explodeert de groep, vlak voor de schuilplaats kan het dier bevriezen om er pas op het laatste nippertje in te verdwijnen..

De vacht kan verschillende kleuren hebben, alsook ruw- of gladharig, lang- of kortharig.

De tanden van de cavia groeien steeds door, daarom is het belangrijk om het gebit van je cavia regelmatig te controleren en eventueel z’n tanden te laten bijknippen door uw dierenarts.

Een volwassen beertje weegt 950 -1200g de zeugjes zijn lichter 700 – 850g

De normale lichaamstemperatuur van de cavia ligt tussen 37° en 40°C.

De verwachte levensduur is 6 tot 8 jaar.

Draagtijd duurt ruim 9 weken, hoe meer jongen geboren worden hoe korter de dracht.. Men kan na 4 à 5 weken de dracht vaststellen via palpatie. Het geboortegewicht hangt af van de grootte van het nest, maar is meestal 70 à 100 g. De jongen zijn al vanaf de geboorte behaard, hun oogjes zijn open en ze hebben al tanden. De jongen worden gespeend vóór dat ze drie weken oud zijn.

De cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken, de cavia heeft daarom dagelijks aanvoer van Vit C nodig. (ongeveer 10 mg per kg lichaamsgewicht per dag) Hoe doe je dit? Door dagelijks fruit en groenvoer bij te geven.

Cavia’s zijn herbivoren, geef hooi niet enkel als voeder, maar ook als schuttingsmateriaal. Een appel is ook onmisbaar voor een goede conditie. Water en voer worden ‘ad libitum’ vertrekt. ( 6g per 100 g lichaamsgewicht)

Zorg voor een schuilplaats in het hok. Als bodembedekking kan je houtkrullen of zaagsel gebruiken; De ideale omgevingstemperatuur voor de cavia is 20°- 24 °C. Ze kunnen goed tegen de koude, als ze voldoende bodembedekking en schutting hebben en ook als ze in groep worden gehouden. Hoge temperaturen verdragen ze minder goed.