De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Vlooien en teken bij de kat

Uitwendige parasieten zijn op of in de huid levende schadelijke diertjes, zoals vlooien, luizen, mijten, teken en maden. Deze diertjes zorgen meestal voor vreselijke jeuk, maar ook voor kale plekken, huidontstekingen en soms zelfs bloedarmoede.

De vlooien zijn erg vervelend voor uw kat. Het zijn kleine insecten die in de vacht van dieren leven. Ze planten zich razendsnel voort, een wijfje kan tot 50 eitjes per dag leggen, en dat bijna 100 dagen lang. De eitjes en vervolgens de larven nestelen zich op de vloer van het huis. Pas wanneer de vlo volwassen is, keert ze terug naar het dier.

De beet en het speeksel van de vlo kan voor intense jeuk zorgen bij uw kat. Wanneer uw kat besmet is met een grote hoeveelheid vlooien, kan dit zelfs tot een algemene verzwakking van het dier leiden. Het speeksel van de vlo kan soms een allergische reactie veroorzaken, met dermatitis tot gevolg. Naast al deze last die ze kunnen veroorzaken bij uw huisdier, kunnen ze ook andere parasieten overdragen, onder meer eitjes van intestinale wormen.

Luizen komen bij onze katten, weinig voor. Wel bij wilde, onverzorgde katten, het zijn wit-gele diertjes, die langzaam tussen de haren voortbewegen en ze zijn met het blote oog zichtbaar.

Teken zijn mijtachtigen die hoofdzakelijk in hoog gras en bossen leven. Als uw kat veel tussen de struiken zit, kan uw kat besmet raken. Teken kunnen het dier verzwakken door het bloed dat ze afnemen, maar ze vormen vooral een bedreiging door het risico op overdracht van dodelijke ziekten: piroplasmose, ziekte van Lyme, ehrlichiose.

De zandvlieg komt voornamelijk in het Middellandse Zeegebied voor. Bij het steken kunnen deze diertjes leishmaniasis overdragen, waarbij de lange en lastige behandeling niet altijd even succesvol is. Preventief behandelen is dus aan te raden. Komt zelden voor bij katten.

Naast deze parasieten bestaan er verschillende andere parasieten waarmee katten eerder zelden in contact komen: larven in de zomer, schurft, enz.

  • Behandeling van uw kat

Voor de behandeling van uw kat bestaan er verschillende toepassingswijzen. De meest gebruikte zijn pipetten, sprays of halsbanden. Vraag aan de dierenarts welk product voor uw kat het meest geschikt is. Wanneer u meerdere dieren hebt, moeten alle dieren tegelijkertijd worden behandeld.

Om een optimale efficiëntie te bereiken, moeten de dieren het hele jaar door behandeld worden.

Ook is het belangrijk om, bij infectie uw woning te behandelen, want vlooien zijn perfect aangepast om in de omgeving te overleven.