De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Ontworming van de kat

 

Uw kat kan door verschillende parasieten worden geplaagd. Sommige daarvan kunnen ook ons besmetten via de  eitjes die door verschillende dragers, zoals vuile handen, aarde, speeltjes e.d. worden overgebracht. Daarom is het belangrijk uw kat optimaal te beschermen tegen deze parasieten.

Meer dan de helft van de kittens zijn drager van inwendige parasieten. De besmetting gebeurt in de baarmoeder of tijdens het zogen. Later kan besmetting plaats vinden door direct contact met besmette dieren.

Deze wormen koloniseren vooral in het spijsverteringskanaal, waardoor ze kunnen leiden tot braken, diarree, vermageren en groeivertragingen. Er bestaan twee soorten wormen: lintwormen en rondwormen. Uw kat kan ook besmet zijn zonder enig symptoom te vertonen. Het is dus belangrijk uw kat preventief te behandelen.

In zeldzame gevallen is het mogelijk dat de wormen worden overgedragen op de mens en meer bepaald op kinderen. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

  • Behandeling van uw kat

Regelmatig ontwormen is noodzakelijk. De behandeling bestaat uit het toedienen van wormafdrijvende middelen. In tegenstelling tot vaccins, hebben wormafdrijvende middelen geen langdurige werking, ze moeten dus regelmatig herhaald worden.

Een ontwormingsmiddel zal enkel effectief zijn als het op de juiste manier, de juiste dosis en het juiste product wordt toegediend. Wanneer je kat nooit buiten komt en hij/zij in een zeer hygiënische omgeving vertoeft, is één keer per jaar ontwormen voldoende. Voor volwassen katten die buiten komen, raden we aan om vier keer per jaar te ontwormen.

Voor een kitten is het best om op 4 en 6 weken te ontwormen, daarna op 2,3,4,5 en 6 maanden ouderdom.