De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

 

Nierproblemen

Nieren hebben vier belangrijke functies, nl:

  • Het filteren van afvalstoffen uit het lichaam;
  • Het produceren van renine, een enzym dat de bloedcirculatie controleert;
  • Het produceren van erytropoïetine, wat belangrijk is in de productie van rode bloedcellen;
  • Het reguleren van de elektrolyten kalium, calcium, fosfor en natrium.

Als je merkt dat je dier zijn vacht wat doffer wordt, minder eetlust heeft, vermagerd is, meer drinkt en plast dan normaal, ook wat lomer is, kan het al eens zijn dat de nieren van je kat minder goed functioneren.

De symptomen van nierfalen komen ook bij andere ziektes voor, daarom zal de dierenarts je kat eerst uitgebreid onderzoeken om te zien of het om nierfalen gaat.

Er zijn twee soorten nierfalen, acuut en chronisch nierfalen.

èBij acuut nierfalen neemt de nierfunctie plots af. Dit kan komen doordat er te weinig bloed naar de nieren gaat of dat de urine niet meer uit de blaas kan. Ook vergiftiging kan tot acuut nierfalen leiden. De kans op volledig herstel van de nieren is het grootst bij acuut nierfalen.

èBij chronisch nierfalen neemt de nierfunctie langzaam af. Wat de oorzaak van het nierprobleem dan is, is meestal niet meer te achterhalen. Doordat de nieren een grote reservecapaciteit hebben, ontstaan pas klachten wanneer 70% van de nierfunctie is uitgevallen.

Afhankelijk van de onderzoeken en de toestand van de kat, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven. Acuut nierfalen is meestal goed te genezen. Helaas is chronisch nierfalen niet te genezen en de behandeling van een nierpatiënt berust vooral op het voorkomen van verergering van de nierfalen. Vele katten met nierfalen voelen zich al een stuk beter als we een deel van de klachten kunnen verminderen. De kwaliteit van het leven wordt verbeterd. Dus met de juiste medicijnen en dieet kan uw kat zeker nog een normaal leven leiden.