De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

 

Blaasgruis en blaasontsteking

Blaasgruis is een kattenziekte die veel problemen kan veroorzaken bij het plassen. Het ontstaat doordat zouten in de urine gaan uitkristalliseren, blaasgruis bestaat uit kristallen. Deze kristallen kunnen samen klonteren tot kleine blaassteentjes zo groot als zandkorreltjes. Echte stenen worden in de kattenblaas zelden gevormd. Door de kristalvorming worden de urinewegen van het dier beschadigd. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor de kat en kan ook leiden tot een infectie aan de urinewegen.

Blaasontsteking bij de kat wordt zelden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bij een blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor zeer gevoelig. Elke druppel urine die vanuit de nier in de blaas komt, is pijnlijk voor de kat.

Blaasgruis en - ontsteking kunnen zowel bij katers als kattinnen voorkomen. Doordat kattinnen een korte, wijde plasbuis hebben, kunnen ze blaasgruis meestal goed uitplassen. Over het algemeen komen daarom blaasgruisproblemen minder voor bij kattinnen.

Wanneer je kat vaak naar de kattenbak gaat om te plassen, miauwt bij het plassen, maar kleine beetjes urine plast, hij/zij veel perst zonder dat er urine uitkomt. Of wanneer je kater veel likt aan zijn penis, plots naast de bak begint te plassen, er bloed zit bij de urine, moet je denken aan een blaasontsteking of blaasgruis. Een kater die problemen heeft bij het plassen, moet binnen de 15 uur door een dierenarts onderzocht worden. Een kater die niet kan plassen is een dringend spoedgeval!

De exacte oorzaak van blaasgruis is nog niet volledig gekend. Er zijn wel een aantal oorzaken aan te geven die de kans op het krijgen van blaasgruis vergroten, nl:

-          Geslacht, katers hebben een langere en nauwere plasbuis dan poezen.

-          Activiteit, luie katers hebben een grotere kans op blaasgruis.

-          Gewicht, blaasgruis komt vaker voor bij katers met overgewicht.

-          Leeftijd, voornamelijk de een leeftijd tussen 1 en 2 jaar zijn gevoelig voor blaasgruis.

-          Urineren, katten die vaak plassen hebben minder kans op blaasgruis, de zouten krijgen dan geen tijd om te kristalliseren.

-          Drinken, katten die weinig drinken hebben geconcentreerde urine, daarin worden kristallen gemakkelijker gevormd.

-          Voeding, teveel aan zouten in het voeder verhoogd de kans op blaasgruis.

-          Stress is ook een belangrijke factor