De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

VACCINATIE VAN DE HOND

 

Vaccinatie beschermt een hond tegen bepaalde virale of bacteriële ziekten, die zonder deze bescherming dodelijk kunnen zijn. Deze vaccinatie stimuleert het afweersysteem van het lichaam en stelt het in staat weerstand te bieden tegen infectie.

Honden worden voor ze gevaccineerd worden eerst grondig onderzocht. Enkel dieren die in goede gezondheid verkeren worden gevaccineerd. Ze kunnen dan de vaccins beter verdragen en de vaccins zijn dan ook efficiënter.

Puppy’s worden de eerste levensmaanden beschermd via antilichamen die passief door de moeder worden doorgegeven. Deze bescherming gebeurt voornamelijk via het colostrum. Maar deze bieden slechts een tijdelijke bescherming.

Een vaccin moet jaarlijks herhaald worden. En vooraleer de vaccins effectief zijn, moeten we ons houden aan een bepaald vaccinatieschema, om te zorgen dat het dier de optimale bescherming krijgt.

  • Op 6 weken: puppyenting tegen Hondenziekte en Parvovirose (bij kweker)
  • Op 9 weken: inenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest.
  • Op 12 weken: herhalingsinenting tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis, Kennelhoest en eventueel inenting tegen hondsdolheid

 

Het niveau van de afweerstoffen neemt af na een jaar. Het afweersysteem van de hond dient daarom op regelmatige basis terug gestimuleerd te worden, zodat uw hond van een optimale bescherming kan blijven genieten. Daarom is het belangrijk om uw hond ieder jaar te laten vaccineren tegen de meest voorkomende en zelfs levensbedreigende ziektes.

Een tweede reden is dat uw hond bij de jaarlijkse vaccinatie een volledig onderzoek krijgt, zodat de gezondheidstoestand van uw trouwe viervoeter kan worden gecontroleerd.

Hieronder worden de verschillende ziektes kort besproken.

 

Hondenziekte (ziekte van Carré)

Een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus, die vaak begint met oog- en neus-uitvloei en koorts. Ook kunnen de longen en darmen aangetast worden. Soms worden zenuwverschijnselen waargenomen (tics), voornamelijk op oudere leeftijd bij dieren die de infectie doorgemaakt hebben.

 

Infectieuze hepatitis

Het symptomenbeeld lijkt wat op hondenziekte en wordt eveneens veroorzaakt door een virus. De dieren zijn plots ziek, met hoge koorts en oog-uitvloei. Bloederig vocht kan zich opstapelen in de lichaamsholten en de lever vergroot.

Herstel is mogelijk maar enkel mits intensieve zorgen. Een tweede type van dit virus veroorzaakt ademhalingsproblemen en maakt onderdeel uit van het kennelhoestcomplex.

 

Leptospirose (ziekte van Weil, rattenziekte)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt verspreid door de urine van onder meer knaagdieren (ratten e.d.).

De dieren worden plots ziek, of de ziekteverschijnselen treden geleidelijk op.

De dieren zijn algemeen ziek, hebben koorts, kunnen braken of diarree vertonen, de nieren zijn ontstoken en soms treedt geelzucht op. De ziekte is meestal dodelijk en is eveneens besmettelijk voor de mens.

 

Parvovirose (kattenziekte)

Deze ziekte wordt ook wel eens kattenziekte genoemd, omdat een virus van dezelfde familie gelijkaardige symptomen veroorzaakt bij de kat. De ziekte is nochtans niet overdraagbaar tussen katten en honden. Het virus kan heel lang overleven in de omgeving en veroorzaakt een ernstige maag- darmontsteking, gepaard met koorts. De diarree is vaak bloederig en verspreidt een onaangename geur. Bij jonge honden kan ook de hartspier aangetast worden. Het is een snel verlopende ziekte met vaak een dodelijke afloop. Een klein aantal dieren kan gered worden mits intensieve en langdurige zorgen.

 

Rabiës (Hondsdolheid)

Alle warmbloedige dieren zijn gevoelig voor deze ziekte, dus ook de mens.

Besmetting treedt doorgaans op door de beet van een besmet dier. Na enige tijd treden gedragsveranderingen op. De afloop is meestal fataal. Dankzij de vaccinatieverplichting is deze ziekte in Europa nagenoeg uitgeroeid. De inenting is verplicht voor alle dieren die ten zuiden van Samber en Maas verblijven of naar het buitenland gaan.

Bij een eerste vaccinatie dient deze 21 dagen vóór de reis gegeven te worden. Deze vaccinatie wordt door de dierenarts in het Europees dierenpaspoort genoteerd. Voor reizen binnen België is in sommige gevallen een vaccinatiecertificaat voldoende.