De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Ontworming

 

Uw hond kan door verschillende parasieten worden geplaagd. Sommige daarvan kunnen ook ons besmetten, via de eitjes die door verschillende dragers, zoals vuile handen, aarde, speeltjes e.d. worden overgebracht. Daarom is het belangrijk uw hond optimaal te beschermen tegen deze parasieten.

Meer dan de helft van de pups zijn dragers van inwendige parasieten. De besmetting gebeurt in de baarmoeder of tijdens het zogen. Later kan besmetting plaats vinden door direct contact met besmette dieren.

Deze wormen koloniseren vooral in het spijsverteringskanaal, waardoor ze kunnen leiden tot braken, diarree, vermageren en groeivertragingen. Er bestaan twee soorten wormen: lintwormen en rondwormen. Uw hond kan ook besmet zijn zonder enig symptoom te vertonen. Het is dus belangrijk uw hond preventief te behandelen.

In zeldzame gevallen is het mogelijk dat de wormen worden overgedragen op de mens en meer bepaald op kinderen. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

 

Behandeling van uw hond

Regelmatig ontwormen is noodzakelijk. De behandeling bestaat uit het toedienen van wormafdrijvende middelen. In tegenstelling tot vaccins, hebben wormafdrijvende middelen geen langdurige werking. Ze moeten dus regelmatig herhaald worden.

Een ontwormingsmiddel zal enkel effectief zijn als het op de juiste manier, de juiste dosis en het juiste product wordt toegediend. Voor een volwassen hond is dit tweemaal per jaar!

Een drachtige teef word best ontwormd twee weken voor de voorziene geboortedatum en twee en zes weken na de geboorte nog een keer. Bij een niet - gesteriliseerde teef wordt aangeraden om te ontwormen na elke loopsheid.

Puppy’s moeten meer ontwormd worden dan een volwassen hond. Aanbevolen wordt om hen te ontwormen op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna wordt aangeraden om hen tot een leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen.