De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Identificatie pup


In België is het verplicht om je hond te identificeren en registreren in een centrale databank. Dit moet gebeuren voordat ze de leeftijd van vier maanden bereiken of voordat ze worden verkocht of weggegeven.

Het is dan ook belangrijk dat u bij de aankoop van uw hond alle nodige documenten meekrijgt en dat aan de databank wordt meegedeeld dat de hond van eigenaar is veranderd. Zo bent u er ook zeker van dat uw hond bij u zal terugkomen wanneer hij/zij verloren loopt.

De toekenning van een identificatienummer kan gebeuren op twee manieren, met een tatoeage (tot mei 2011) of door inplanting van een elektronische chip. De traditionele methode door tatoeage is niet altijd betrouwbaar omdat na verloop van tijd de tatoeage dikwijls moeilijk afleesbaar wordt, ze kan worden vervalst en is niet esthetisch.

De elektronische identificatie gebeurt door middel van een chip, zo groot als een rijstkorrel, die onder de huid van uw dier wordt aangebracht, ter hoogte van de hals. Deze is onuitwisbaar en daarop staat een niet te vervalsen en unieke identificatiecode. Enkel de dierenarts mag een elektronische identificatie uitvoeren.

Nadat de hond geïdentificeerd is, vult de dierenarts een voorlopig identificatiecertificaat in. De eigenaar krijgt een wit en roos exemplaar, samen met het paspoort. Het witte certificaat moet de eigenaar zelf bijhouden en het roze formulier stuurt hij op naar DOGIDvPB 20000,1600 St- Pieters Leeuw. Deze vereniging zal de gegevens van uw hond registreren in de databank.

Wanneer u uw hond aan een particulier wilt verkopen, moet u wachten tot uw hond geregistreerd is. Bent u van plan om acht dagen na de identificatie uw dier te verkopen, dan vult u op de achterkant van de witte kopie van het voorlopig identificatiecertificaat de gegevens in van de nieuwe eigenaar. In dit geval hoeft u niet te wachten tot uw hond geregistreerd is om hem te kunnen verkopen.