De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Pyometra of baarmoederontsteking

Een pyometra of baarmoederontsteking is een bacteriële infectie van de baarmoeder. Het is een veel voorkomende aandoening van de niet- gesteriliseerde teef. De gemiddelde leeftijd waarop een baarmoederontsteking wordt gezien bij teven is 6,5 tot 8,5 jaar. Alle niet gesteriliseerde teefjes van elk hondenras kunnen een baarmoederontsteking ontwikkelen. Naarmate de hond ouder wordt, wordt het risico op baarmoederontsteking groter. Het kan ontstaan na een loopsheid of na een bevalling, maar bij sommige honden kan het ook zijn dat er al meer dan een half jaar geen loopsheid meer opgemerkt is.

Niet enkel een bacteriële component kan een baarmoederontsteking veroorzaken, het ontstaat ook onder invloed van hormonen. Het hormoon progesteron gaat ervoor zorgen dan de baarmoeder slijm gaat produceren, die wordt opgestapeld in de baarmoederholte. Ook zorgt dit hormoon ervoor dat de baarmoeder minder wordt geledigd, door een verminderende spieractiviteit. En vermits een niet - gesteriliseerde teef heel haar leven onder invloed van vrouwelijke hormonen staat, hebben ze een levenslang risico op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking. Ook het gebruik van anticonceptie, de prikpil, geeft een groot risico.

Symptomen van een baarmoederontsteking zijn:

  • Pussige wit-gele uitvloei aan de vulva
  • Sufheid
  • Koorts
  • Veel drinken en veel plassen
  • Braken en diarree
  • Verminderende eetlust

Wanneer er vuil uit de vulva komt, en je teef is niet gesteriliseerd, is de kans groot op een baarmoederontsteking. Ga best naar je dierenarts en deze kan aan de hand van verschillende onderzoeken de juiste diagnose stellen. Maar ook wanneer je hond suf en ziek is en er geen vuil uit de vulva komt, wordt een niet-gesteriliseerde teef steeds gecontroleerd op een baarmoederontsteking.

Eigenlijk is de enige oplossing tegen een baarmoederontsteking de hond steriliseren. Niet behandelen is geen optie, want de bacteriën kunnen naar de bloedbaan migreren en een sepsis veroorzaken, met als gevolg dat de hond in shock zal gaan. Het is ook belangrijk bij een baarmoederontsteking vlug te handelen, te lang wachten kan het risico op verdere infecties vergroten.