De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Consultatie 24 op 24 - 7 op 7 voor spoedgevallen

consultatie mogelijk na telefonische afspraak

Raaplegingen zonder afspraak

Maandag 18:00 - 19:30

Woensdag: 11:00 - 12:00

Medicatie en voeding kan u afhalen tussen 8u30 - 12u en 17u30 - 19u30

Tandproblemen bij de oudere hond

 

Het tandvlees van de hond moet er roze en gezond uitzien, de tanden schoon en tandsteenvrij. De adem van uw huisdier mag geen onaangename geur hebben.  Het is niet altijd even gemakkelijk om de tanden van uw hond proper  te houden,  waardoor er vaak tandproblemen ontstaan.

Hoe tandproblemen opmerken?

·                    Slechte adem, is vaak het eerste signaal

·                    opgezwollen, rood of bloedend tandvlees

·                    Gele of verkleurde tanden

·                    Tanden die bewegen wanneer je ze aanraakt

·                    Kwijlen

·                    Moeilijk kauwen en zelfs verminderde eetlust

·                    Krabben aan de mond

Wat zijn gebitsproblemen?

Onderzoek heeft aangetoond dat  80% van de honden, die ouder zijn dan 2 jaar al tekenen vertonen van een gebitsaandoening..

Het begint met tandplak. Een dunne laag van bacteriën, etensresten en speeksel die zich op de tanden gaat kleven. De tandplak moet elke dag verwijderd worden. Als dit niet gebeurt kan de tandplak verkalken tot tandsteen, die stevig vast zit op de tanden en zorgt voor een ruw oppervlak, waar er nog méér tandplak op gaat kleven. Tandsteen is een belangrijke oorzaak van een slechte adem.  Het kan enkel mechanisch verwijderd worden.

Door de bacteriën die in het tandsteen vertoeven,  wordt het tandvlees pijnlijk, rood en gaat zwellen.  Deze ontsteking kan uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen weefsel met uiteindelijk loskomen van de tanden als gevolg. Deze bacteriën die voor de rotting van de tanden zorgen, komen via het bloed ook in andere delen van het lichaam terecht, zoals in de longen, hart en nieren en kunnen daar ontstekingen geven.

 Dus.. goede tandverzorging is van belang voor het hele lichaam

Preventie

Paradontale ziekten kunnen voorkomen worden door dagelijkse mondhygiëne,  een regelmatig bezoek aan de dierenarts, een aangepaste voeding,   tanden poetsen, tandverzorgingsproducten met een chemische werking,  de hond laten werken met zijn gebit, speken met een  gevlochten touw, een bot..

Voor meer informatie kan u steeds bij ons terecht in de praktijk!