De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Nierproblemen

De nieren hebben verscheidene functies bij de hond. De voornaamste zijn:

  • Het filtreren van het bloed, waardoor de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden;
  • De regulatie van elektrolyten en mineralen (kalium, natrium en fosfor) in het bloed;
  • De productie van hormonen die de productie regelen.

Wanneer je merkt dat je hond minder eetlust heeft, meer gaat drinken en plassen of uit zijn bek begint te stinken, kan je gaan denken aan nierfalen. Ook wanneer de hond regelmatig begint te braken en/of diarree heeft, uitgedroogd geraakt en daardoor lusteloos en zwak wordt, kunnen we ook al meer in de richting van nierproblemen gaan denken.

Deze symptomen komen ook bij andere ziektes voor, dus is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan, zodat je hond uitgebreid kan onderzocht worden en de juiste diagnose kan gesteld worden.

Nierfalen kan chronisch of acuut zijn. De meest voorkomende nieraandoening is het chronisch nierfalen, wat voornamelijk voorkomt bij de oudere hond. Chronisch nierfalen is een onomkeerbare ziekte van de nieren. Doordat de nieren een grote reservecapaciteit hebben, worden de symptomen meestal maar opgemerkt wanneer 70% van de nierfunctie al is uitgevallen. Vermits het onomkeerbaar karakter van deze ziekte, kunnen we de nieren niet genezen. Wel kunnen we door de juiste medicijnen toe te dienen en het dieet aan te passen, de levensduur en - kwaliteit van de hond verbeteren.