De Hoeve

Dierenartsen praktijk

 

Kalkovenlaan 15

1785 Merchtem

052/37.45.82

Spoedgevallen : 24u/7 bereikbaar na telefonische afspraak

 

Consultatie mogelijk na telefonische  afspraak van maandag tot vrijdag

en zaterdagvoormiddag.

Mammatumoren

Melkkliertumoren of mammatumoren ontstaan onder invloed van geslachtshormonen, die geproduceerd worden door de eierstokken. Dit zorgt ervoor dat deze tumoren vaker voorkomen bij niet - gesteriliseerde teven, of teven die op latere leeftijd gesteriliseerd zijn. Net zoals bij een baarmoederontsteking, vergroot de kans op mammatumoren bij het gebruik van producten om de loopsheid te voorkomen of te onderdrukken.

Naast de hormonale invloed, zijn er ook genetische invloeden. Poedels, Spaniëls, Engelse setter, Pointer, Duitse Herder, Maltezer, Yorkshire Terriër en Teckel hebben een verhoogde kans op het krijgen van deze tumoren.

Ook is aangetoond dat voeding een rol speelt in het ontstaan van mammatumoren. Honden met overgewicht voor een leeftijd van één jaar, of honden die veel rood vlees krijgen in hun voeding.

Bij de hond gaat het in 50% van de gevallen om goedaardige tumoren en 50% van de gevallen om kwaadaardige tumoren.

De diagnose is gemakkelijk vast te stellen. Onder de buik zijn ter hoogte van de tepels onderhuidse knobbels voelbaar. Meestal wordt ook nog verder onderzocht om te zien of er geen uitzaaiingen aanwezig zijn. Wanneer nog geen uitzaaiing aanwezig is, is operatie de beste oplossing, ook al gaat het om goedaardige gezwellen. Deze goedaardige gezwellen kunnen immers snel overgaan in kwaadaardige gezwellen. Hoe eerder de gezwellen verwijderd worden, hoe groter de kans op 100% genezing.